Pages

Tuesday, December 29, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)


Roti Pisang Pisang

⭐⭐⭐⭐⭐        15,660 Penilaian   |   11,923 Ulasan   |    2175 Gambar


Mengapa menjejaskan rasa pisang? Roti pisang ini lembab dan enak dengan banyak rasa pisang! Rakan dan keluarga menyukai resipi saya dan mengatakan bahawa ini adalah yang terbaik! Ia sedap dipanggang !! Selamat mencuba!


Bahan-bahan

        2 cawan tepung serba guna

        1 sudu teh baking soda

        ¼ garam teh

        ½ cawan mentega

         ¾ cawan gula merah

         2 biji telur, pukul

      2 ⅓ cawan pisang tumbuk tumbuk

 

 

Cara-cara

☑  Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Griskan loyang roti 9x5 inci dengan ringan.


☑ Langkah 2

Dalam mangkuk besar, satukan tepung, baking soda dan garam. Dalam mangkuk berasingan, krim bersama mentega dan gula merah. Masukkan telur dan pisang tumbuk hingga sebati. Kacau campuran pisang ke dalam campuran tepung; kacau hingga lembap. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah siap.


☑ Langkah 3

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 60 hingga 65 minit, sehingga tusuk gigi yang dimasukkan ke tengah roti keluar bersih. Biarkan roti sejuk dalam kuali selama 10 minit, kemudian matikan ke rak dawai.


Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

229 kalori; protein 3.8g; karbohidrat 34.8g; lemak 8.8g; kolesterol 51.3mg; natrium 222.9mg. Pemakanan Penuh


RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Banana Banana Bread. Diakses pada 29 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/20144/banana-banana-bread/


Berikut adalah bukti kehadiran saya pada minggu ke-10.







No comments:

Post a Comment